17/6/2021 Spoedsanering, hoe doen wij dat?
We krijgen dagelijks meldingen van een lekke brandstoftank of een gescheurd motorblok en dergelijke, waarbij brandstof of olie is gaan lekken. Hierdoor kunnen schadelijke vloeistoffen zoals brandstof en olie in de berm lopen of zelfs meteen in de natuur terechtkomen als het voertuig van de weg is geraakt. Dit proces wil je zo snel mogelijk stoppen, voordat de verontreiniging zich verspreidt en het grondwater bereikt.
Wanneer de sanering binnen 24 uur wordt uitgevoerd, hoef je geen uitgebreid bodemonderzoek te doen. De mate van verontreiniging is door een milieukundige begeleider goed ter plaatse vast te stellen. Als de sanering later wordt opgestart moeten er monsters worden genomen, moet er labaratoriumonderzoek worden gepleegd en moeten er vergunningen worden aangevraagd. Deze specialistische handelingen kosten veel tijd en geld.
Spoedsanering als alternatief
Het alternatief: spoedsanering. Hierbij zijn de kosten tot een factor vijf lager. Het uitvoeren van spoedsanering vereist goede afstemming, hoge snelheid en deskundigheid. Met onze ruime ervaring en zetten kunnen wij spoedsanering in wanneer dat nodig is. Daarnaast werken wij nauw samen met AH Vrij Groen, Grond en Infra, waarbij we onze expertises bundelen om het proces zo efficiënt mogelijk te laten verlopen.
Alex Nieraad, Coördinator Calamiteiten Management: “Nadat de melding in onze 24/7 meldkamer is binnengekomen, rijdt er een coördinator in een First Responder-voertuig naar de plaats van het incident. Hij bepaalt ter plekke of er een spoedsanering moet worden uitgevoerd. Als dat het geval is, nemen we contact op met AH Vrij om een saneringsplan op te stellen. Dan bepalen we welke experts, voertuigen en machines nodig zijn.”
Fijne samenwerking
Nieraad: “AH Vrij heeft de juiste middelen en medewerkers in huis om dergelijke opdrachten 24/7 uit te voeren. Zij hebben net zoals wij een eigen specialisme en hun eigen materieel. We werken samen aan diverse projecten en op verschillende incidenten, waardoor we op elkaar ingespeeld zijn en weten wat we van elkaar kunnen verwachten. Het onderlinge vertrouwen is een belangrijk onderdeel van het succes.”
Naar overzicht