Even voorstellen: het 24/7 calamiteitenteam
Afval- of drugsdumping, wegdekvervuiling, omgewaaide bomen, een afgevallen lading; ons calamiteitenteam staat 24/7 klaar en is volledig uitgerust om ter plaatse de hulp te kunnen bieden die nodig is. De regie hiervoor ligt bij de coördinatoren van het team. Wat doen zij nu precies en waar kunt u hen voor inschakelen? Calamiteitencoördinator Alex Nieraad vertelt.
"Wij bedenken altijd een passende oplossing. Nee zeggen is geen optie." Alex Nieraad, calamiteitencoördinator
Als eerste ter plaatse
Algemeen directeur Chris Muller heeft zelf een achtergrond in de hulpverlening. In het verleden was hij werkzaam op de ambulance. Chris: "Het grote verschil tussen mijn werk toen en mijn huidige werk is de informatievoorziening. Als er een verkeersongeval had plaatsgevonden waren wij, de ambulancezorg, voorbereid op wat ons te wachten stond. Wij kregen bij de melding gedetailleerde informatie (bijv. de ernst van de situatie), wat hielp bij de voorbereiding op het werk. Voor mijn medewerkers van het calamiteitenteam is het compleet anders. Zij werken alleen en zijn soms als eerste op de plek van een incident (ongeval, pech of milieu-incident) en moeten daar zelf bepalen hoe ernstig de situatie is. "
Het calamiteitenteam is gespecialiseerd in:
- Drugsafval- of chemicaliën dumping
- Olie-, brandstof of verfspoor
- Afgevallen lading
- Verwijderen van aanstootgevende graffiti
- Afzetten wegdelen met een incidentscherm
- Overlast door grof- of huisvuil dumping
- Wateroverlast
- Omgewaaide bomen
- Schade door vandalisme
Complete regie
"Wanneer wij op de locatie aankomen beginnen we direct met het opstellen van een plan van aanpak en indien nodig schalen we op. Doordat we alles bijhouden en rapporteren lukt het in veel gevallen om de kosten op de veroorzaker te verhalen ", vervolgt Alex. "Wij nemen al die taken op ons en verhalen, indien mogelijk, de kosten. Lukt dat niet, dan melden we de calamiteit aan bij de verzekeraar. Als er geen veroorzaker bekend is dan verzorgen we de digitale aangifte bij de politie en melden de schade aan bij het Waarborgfonds. Dat bespaart de opdrachtgever tijd, energie en geld!"